fbpx

Sak Yant
Tattoo’s

Zowel met bamboe als machinaal

DE BETEKENIS VAN SAK YANT 

Wat is een Sak Yant tattoo en wat is traditioneel tattoëren?

Geshiedenis Sak Yant

De betekenis van het woord Sak is “tikken” of “tatoeëren” en het woord Yant is afgeleid van “Yantra” (heilig geometrisch ontwerp). Thaise en Khmer krijgers droegen de  Sak Yant tattoos voor hun magische krachten. De tattoo’s  zijn een mix van van boeddhistische gebedsliederen, sjamanistische spreuken en tovenarij die overgebleven waren nadat een groot gedeelte van Zuid-Oost Azië Boeddhistisch werd, na een lange periode het Hindoeïsme te hebben aangehangen.  Later bleven ook Thaise soldaten bescherming zoeken in de magische krachten van Sak Yant, zowel door middel van tatoeages als bijvoorbeeld op amuletten. In WO2 en de VIetnam-oorlog kwamen Amerikaanse soldaten ook in aanraking met Sak Yant, zij noemden deze soldaten ‘spooksoldaten’ . De laatste jaren krijgt Sak Yant ook in Nederland steeds meer bekendheid. 

Wat is een Sak Yant tattoo?

Een Sak Yant tattoo is een heilig geometrisch ontwerp dat beschermende krachten en verschillende zegeningen verschaft door middel van boeddhistische psalmen en magische formules.

De boeddhistische psalmen staan in Zuid-Oost-Azie bekend als “kata” .  Wij noemen een kata ook wel ‘mantra’, wat ‘gebed’ betekent in het Sanskriet. 

Unaalome

De spiraalvormige krullende, zigzaglijn bij een Yant heet een Unaalome. Een Unaalome staat voor de heiligen die de status van ‘verlicht wezen’ hebben bereikt. Deze mensen zijn losgemaakt van menselijke noden zoals verlangens en zijn daarom niet onzeker op hun pad. De spiraal in het midden vertegenwoordigt de kruin van het hoofd van de Boeddha. Dit representeert de ultieme weg naar Nirvana.

Vaak zie je kleine cirkels boven veel Yants, dit zijn zonnesymbolen. Zij representeren de zon die onze weg verlicht.  Het uitgangspunt is hierbij dat alle levende wezens  bestaan onder de invloed van de planeten en sterren en dat deze natuurkrachten ons de kracht geven om ons te ontplooien en te verbeteren.

Ook Goddelijke (Boeddha, Hanuman en Ganesha) en dierlijke ontwerpen zijn een belangrijk onderdeel van Sak Yant.  Denk bij dierlijke ontwerpen aan de Krokodil, Leeuw, Tijger, Vogels en de Gekko. 

Betekenis Sak Yant

Yant hebben verschillende betekenissen. Het begrijpen van deze betekenissen vergroot de kracht van de Yants. De lijnen van een Yant vertegenwoordigen bijvoorbeeld de navelstreng van Boeddha en worden ook wel de botten van een Yant genoemd. Daarnaast zijn er allerlei soorten Yants, zoals ronde Yants, driehoekige Yants,  vierzijdige Yants en Onk Pra. Hieronder zullen we daar meer over vertellen.

Rode Yant

De rode Yant staat in de Brahmaanse traditie voor het gezicht van de Boeddha (Pra Pakt Pra Putta Jao) .

Driehoekige Yant

De driehoekige Yant vertegenwoordigt de drie juwelen van de Boeddha Dharma en Sangha: Pra Tamm, Pra Put en Pra Songk.  

Vierzijdige Yant

Staat voor de vier elementen: aarde, water, lucht en vuur.

Geïllustreerde Yant

Deze kan verschillende type mensen, engelen, en mystieke wezens (Sathw Himapant) vertegenwoordigen.

Onk Pra

Onk Pra vertegenwoordigt de Boeddha. De halve maan, in veel gevallen geplaatst  boven ‘Onk Pra’, staat voor het licht dat ons pad verlicht in donkere tijden.

De Sak Yant-tatoeage is een heilige zegening die wordt gemaakt in de vorm van een tatoeage door de poke-methode met behulp van een stalen naald (bamboe), gedaan door een gekwalificeerde spiritueel getrainde persoon genaamd de Sak Yant-meester.

De Sak Yant heeft een lange en oude geschiedenis die tot op de dag van vandaag vereist dat de Sak Yant-meester (altijd een man) spiritueel in de leer is geweest bij monikken in Thailand. Wil jij ook een traditionele Sak Yant tattoo, maar dan in Nederland? Dat kan in Breda! Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op.

SAK YANT TATTOO

Sak Yant is een traditionele boeddhistische tattoo, gezet met een bamboo door een ingewijde met mystieke symbolen in een religieuze context.

BAMBOO TATTOO

Bamboe-tatoeages (of bamboo) zijn tatoeages die zijn gemaakt met de hand-pokingtechniek met een metalen pin (vroeger een scherpe bamboestok).

TRADITIONELE THAISE TATTOO

Dit is de verzamelnaam van oude-stijl tattoo’s zoals Sak Yant en Yantra tattoo’s, vaak gezet met een bamboo.

VOORBEELDEN

VEELGESTELDE VRAGEN

Alles over Sak Yant en Traditioneel Tatoeren

Neem contact met ons op!!!

Stuur je bericht via messenger