fbpx

Mandala
Tattoo’s

Professionele tattoo artiesten, gespecialiseerd in custom werk.

Het woord mandala betekent magische cirkel (komt uit het Sanskriet) en is een universeel symbool van eenheid en repeterende processen. Dag en nacht. Seizoenen.. Een Mandala is een zogenaamde ‘magische’ cirkel.

Mandala
Het woord ‘Mandala’ is al heel erg oud en komt oorspronkelijk uit India, maar over de hele wereld kom je Mandala’s tegen.
– Bekijk foto’s

De cirkel is een metafoor van het mens zijn, van het bestaan, van het Zijn. Het is een symbool van oneindigheid, het heeft geen begin en geen eind. En het heeft altijd een kern.

Tijdens het mandalatekenen schep je een binnen- en een buitenwereld. En ga je op zoek naar de kennis en de wijsheid die in jezelf verborgen zit en die al tekenend zichtbaar gemaakt wordt. De cirkel rand geeft je de steun en veiligheid. Hierbij kun je contact maken met je eigen symbooltaal, waar je kracht uit kunt putten en steun aan kunt. Het uitwerken van mandala’s in kleur heeft niet alleen een helende, maar eveneens een inspirerende werking op de creativiteit in jezelf. Dotwork is een tattoo stijl die de laatste jaren in Nederland in opmars is gekomen. Dotwork wordt hoofdzakelijk gebruikt bij tattoos die met zwarte inkt wordt gezet, ook wel blackwork genoemd. Ook zie je dat dotwork veel gebruikt wordt bij sacred geometry. Bij dotwork wordt een tattoo gedeeltelijk of helemaal opgebouwd uit puntjes. De afstand van de puntjes ten opzichte van elkaar bepaald hoe licht of donker een vlak is. Ook zijn er mooie overgangen te maken met dotwork.

Mandala Tattoos

Mandala tattoos zijn prachtig en echte eye-catchers. Ze trekken nu al jaren onze ogen magisch naar hen toe, en vervelen ons voor geen moment, ze blijven interessant.Hoe komt het toch dat Mandala’s ons zo aantrekken? Het antwoord moet te maken hebben met zowel de sterke basisvorm die onze hersenen meteen begrijpen, en de diepe spirituele betekenis van de Mandala, die we onbewust meteen aanvoelen. Een Mandala bestaat namelijk uit een cirkel en een punt in het midden. Een oeroude vorm die al sinds de prehistorie getekend wordt. Dat is wat mandala ook letterlijk in de oude Indiase taal Sanskriet betekent, ‘cirkel’.

Mandala = cirkel

Een cirkel is de eerste vorm die wij als peuters kunnen tekenen nadat we een beetje aangekloot en gekrast hebben op papier. Alhoewel dat natuurlijk in het begin meer op een aardappel lijkt ;-). De cirkel is namelijk de enige vorm waarvan onze hersenen geen vertaalslag hoeven maken om die in ons op te nemen, en die we dus ook zo kunnen uiten. Zo natuurlijk is deze vorm voor ons. Denk maar aan alles wat rond is, de zon, de maan, planeten, de aarde zelf, onze ogen, verschillende vruchten, maar ook onze kring van vrienden, cyclussen van de dag, seizoenen en de eeuwen. Dat maakt cirkels een van de eenvoudigste en diepzinnigste symbolen.

Cirkels duiden op eenheid, broederschap en verbondenheid. In de cirkel is er geen eerste of laatste, we zijn allemaal gelijk, want in een cirkel is er geen verschil of scheiding. Dat heeft iets heel mysterieus ‘geen begin en geen einde’, we kunnen ons verstand er moeilijk omheen vouwen. Het is hetzelfde als met het heelal, het heeft geen begin en geen einde. Ja, de oerknal zou het begin zijn, maar wat kwam daarvoor? En daarvoor? We begrijpen deze oneindigheid met ons kleine verstandje eigenlijk niet, en daarom heeft de cirkel deze diep spirituele betekenis gekregen, de cirkel heeft immers ook geen begin en geen einde.

Een mandala is een cirkel met een punt in het midden. En werkelijk alles wat een cirkel is die een kern heeft is eigenlijk een mandala. Als we elkaar bijvoorbeeld een stevige hug geven, dan maak je met je armen een cirkel rond de ander, en dan is de ander het centrum van jouw aandacht, je zet elkaar in het middelpunt, oftewel in elkaars mandala, Ha! Mandala’s gaan daar ook over, over verbondenheid. De punt ben jezelf, en de cirkel is je verhouding tot alles om je heen. Je ervaart jezelf in verbinding met het geheel. Dat klinkt zweverig, maar dat is het niet, want het gaat precies over de essentie waar spiritualiteit om gaat.

De reis van de mandala

En mensen die zich aangetrokken voelen tot mandala’s hebben vaak iets met spiritualiteit. Spiritualiteit die je niet in de bijbel of de koran vindt. Zij missen soms iets in traditionele religies die misschien wel steun geven, maar vaak ook voor een groot deel over geboden en verboden gaan. Hierin wordt toch grotendeels vertelt hoe je móet leven, en de mensen die zich aangetrokken voelen tot spiritualiteit in onze tijd, de hedendaagse spiritualiteit zogezegd, willen het zelf uitzoeken. Op eigen wijze, oftewel we zijn ronduit eigenwijs in deze tijd. We zoeken op een intuïtieve manier naar een eigen weg om het leven zin, betekenis en vervullend plezier te geven. En die spirituele zoektocht gaat van de Happinez tot bijbellezen, van yoga tot oerschreeuwen slaken, van bloedhete zweethutten tot klappertandend in een ijsbad zitten.

En in onze hedendaagse zoektocht naar spiritualiteit komen Mandala’s weer om de hoek zetten, want de Mandala is eigenlijk het oersymbool van spiritualiteit! Namelijk het individu; de kern, de punt, het centrum, in verhouding tot het grote mysterie; de oneindige cirkel waarin wij hier leven. Een mandala en dus mandala tattoos zijn echte spirituele tattoos met een diepe betekenis.

Niet voor niets is in het oude India in het Hindoeïsme en in het Tibetaans Boeddhisme de mandala al lang geleden verheven tot het meest belangrijke instrument om in diepe meditatie te geraken. De tibetaanse monniken stemden zich af in hun meditatie op het centrum van de mandala en lieten daarin cirkel voor cirkel, zoals de kringen die ontstaan als je een steen in het water gooit, het universum ontstaan voor hun geestesoog. De kern van de mandala verschafte een machtig focuspunt, die de geest houvast gaf en geeft, om tot een volledige meditatie te komen. Vandaag de dag heeft de mandala een enorme reis afgelegd, van de oude oosterse geschriften naar een enorme populariteit in het westen, waar de mandala rijkelijk gebruikt wordt in onze kunst en cultuur, inclusief in de Tattoo kunst.

De reis van de mandala naar het westen heeft begin vorige eeuw een aanvang genomen. Alhoewel wij hier zeker óók zoiets als de ‘mandala’ kenden. Denk maar aan de prachtige rozetvensters in kathedralen van het christendom. Of aan de heilige cirkel die duizenden jaren geleden al getekend werd in het zand door natuurreligieuzen voor bescherming tijdens rituelen.

Het was de psychiater en psycholoog C.G. Jung, leerling van psychiater Sigmund Freud, die tijdens zijn reizen in het oosten stuitte op de mandala. Hij was er meteen door gefascineerd en nam de mandala mee terug naar Zwitserland, waar hij de mandala introduceerde als nuttig analyse-middel en behandelmethode voor zijn patiënten.

Hij schetste iedere dag zelf intuïtief mandala’s, of kleine cirkelvormige tekeningetjes, die hem veel vertelde over hoe hij zichzelf werkelijk voelde van binnen. En hij liet dit zijn patiënten ook doen. En geleidelijk aan raakte hij steeds meer enthousiast over dit wondermiddel. De mandala legde van alles bloot over het innerlijk leven, maar tegelijkertijd had het tekenen van een mandala ook een rustgevende werking waar de binnenwereld geordend leek te worden. Hij maakte de mandala populair in zijn kringen, en de mandala verspreidde zich over Europa.

De conclusie van Jung over de mandala was, dat de punt in de mandala het ‘zelf’ was, het centrum in jezelf waarin je helemaal tot rust kunt komen, en als alles goed gaat, ook een weldadige bron van rust en stilte is. Hij vond dat dit centrum ‘Is waarover het gaat’ in het menszijn, onze hoogste bestemming. Onze hele levensreis heeft dit centrum als doel, om alle schillen af te leggen, en tot de essentie van onszelf te komen, waarin alleen vrede en harmonie bestaan. Ook nu voelen mensen zich instinctief aangetrokken tot mandala’s om onbewust in contact te komen met hun innerlijke stem, die hun op een zachte manier vertelt welke richting ze op moeten met hun leven.

Mandala Way of Life

Een mandala tattoo geeft op krachtige wijze uiting aan dat jouw spiritualiteit, oftewel jouw unieke levensweg en jouw diepste zelf belangrijk voor je zijn, en dat je je wil laten leiden door een sterk innerlijk centrum, in verbinding met de ander en met de wereld om je heen. Hell Yeah, je tatoeëert gewoon het universum op je lichaam! Dat wil wel wat zeggen, of niet dan 😉 Daarbij kunnen zo leuke gesprekken ontstaan, over ‘the meaning of life’ en onze plaats hierin.

Nu klinkt dit allemaal wel zo makkelijk, je afstemmen op je innerlijke stem, en je innerlijk centrum, maar zo makkelijk is dat natuurlijk niet. Vaak doe je hier toch behoorlijk wat jaartjes over. Belangrijk voor ons om te weten als hedendaagse spiritualisten, die vaak ook grasduinen in yoga, mindfulness, allerlei therapieën, tantra, enz. dat het zelf, oftewel de punt in de mandala niet verwart moet worden met ons ego. Je weet wel, dat ding in onszelf dat ons keihard doet knokken voor een goede plek in deze maatschappij. Wat ook belangrijk is, want je moet immers eten, en je wil ook wel een beetje op een leuke manier je geld verdienen.

Maar het ego is vaak in gevecht met ons werkelijke zelf, oftewel met de punt in de mandala. Omdat het ego vooral gebrand is op waardering en respect van anderen, waardoor je zomaar met je ellebogen kunt gaan werken, of helemaal niet meer trouw bent aan jezelf, aan wat je eigenlijk echt wilt, omdat je je aanpast wat je omgeving als belangrijk ziet. Je bent dan helemaal niet meer in verbinding met de ander, en ook niet met jezelf. Je bent in competitie, in controle, je eist keuzevrijheid en voelt je onkwetsbaar. Want gevoelens komen natuurlijk niet zo handig uit als je je eigen territorium aan het claimen bent, en de ander op zijn nummer zet.

De allereerste stap op weg naar dat punt, het centrum in de mandala, is in contact komen met onze gevoelens, met onze kwetsbaarheid… O, gruwel! En daarin biedt het oersymbool van de mandala weer uitkomst, want wat is daarvoor nodig…?

De cirkel! Een cirkel biedt namelijk veiligheid. Denk maar in een cirkel om iemand heen staan om steun te geven, of je armen om iemand heen slaan om te troosten. Of de ‘sharing circles’ die nu erg in opkomst zijn, waarin je wordt uitgenodigd om je verhaal te delen in een cirkel van onbekenden, waarin geen oordeel is, en waar je mag voelen wat je voelt. En hoe moeilijk is dit wel niet. Kijk maar op facebook en twitter, waarin je soms met de grond gelijk gemaakt wordt door het ego van de ander, wat zichzelf uiteraard veel beter waant dan dat andere ego. De veiligheid van de cirkel is dus erg belangrijk. Want zomaar je gevoelens laten zien of überhaupt voelen wat je voelt, mooi niet! Daar is echt wel wat voor nodig.

Is de veiligheid gewaarborgd dan kan daarmee de reis naar binnen, naar de punt van de mandala, beginnen, en kun je jezelf langzaam gaan openen voor een leven en ook een liefde die echt bij je passen. Waarin je jezelf en ook de ander niet tekort doet. Want dat is de ándere betekenis van de mandala. De cirkel staat nu voor het oervrouwelijke, en de punt staat voor het oermannelijke, die een verbinding met elkaar aangaan.

Mandala tattoos zijn dus eigenlijk allemaal schunnige plaatjes waar je mee rondloopt op je lijf! Haha, grapje 😉 Maar serieus, het betekent wel dat in de mandala het vrouwelijk en mannelijk principe met elkaar in harmonie en in verbinding zijn. Oftewel er is ruimte voor autonomie en je eigen weg kunnen gaan, én voor verbinding en de behoeften van de ander niet uit het oog verliezen. Dan krijgt Namasté, een groet in het Sanskriet, ook een echte betekenis. Het betekent dat je buigt voor het goddelijke in de ander, oftewel zijn godsvonk, zijn punt in het centrum van de mandala, zijn werkelijke zelf. Je buigt niet voor het ego van de ander, waarin respect wordt afgedwongen, nee, het is een open ontmoeting, waarin je elkaar ziet en elkaar op een diep niveau erkent.

Het kiezen van jouw mandala tattoo

Nou dat zijn toch een hoop mooie dingen bij elkaar, of niet?! Daarom zijn mandala tattoos ook zo populair en gewild door een hoop mensen. Onbewust weten we dit en voelen we dit, en worden we gewoon onweerstaanbaar aangetrokken tot de mandala en de mandala tattoo. Let er wel op dat je een goede mandala tatooïst te pakken hebt, zoals bij ons in Tattoo Breda. Want mandala tattoos zijn gedetailleerd en precies, en een echte specialisatie, en vragen heel wat vakkennis en ervaring van de tatoeëerder! Je zou zelfs kunnen zeggen dat het tatoeëren van de heilige kunst van mandala’s de tatoeëerder tot een heuse ‘Urban Shaman’ maakt en de juiste tatooïst zal jouw mandala tattoo dan ook met de nodige eerbied behandelen.

Wij mensen en zeker tattoo-artiesten zijn natuurlijk gaan spelen met de vorm van mandala’s en mandala tattoos komen voortaan in alle soorten en maten. We zitten niet meer vast aan die cirkel met die punt, het gaat om het principe van de mandala. En nee, je hoeft als voorwaarde natuurlijk ook niet per se spiritueel te zijn, mandala tattoos zij ook gewoon geweldig mooi om te zien. Dus als jij een mandala tattoo puur uit esthetische overwegingen wilt hebben, is dat helemaal prima. Maar weet wel dat die betekenis erachter zit.

De mandala tattoo kan overal op het lichaam geplaatst worden. Je kunt kiezen voor echte blikvangers zoals tussen je schouderbladen en op je borst. Of voor een ronddraaiend patroon op je armen als sleeve, of meer ingetogen op je dij, als spiritualiteit en tattoos meer iets puur voor jezelf zijn. Wat voelt voor jou de goede plek op jouw lijf? Je kunt dus kiezen uit allerlei stijlen in de wereld van mandala tattoos, waardoor de mandala tattoo helemaal aan kan sluiten bij jouw smaak!

Mandala Tattoo Mogelijkheden

Je kunt kiezen voor een strak zwart-wit design waarbij de mandala tattoo uit alleen outlines bestaat, of juist voor levendige en vibrerende kleuren. Je kunt kiezen voor het toevoegen van dotwork en schaduwen wat de mandala meer diepte en spanning geeft, of juist niet. Je kunt kiezen om maar 2 of 3 kleuren in je mandala te gebruiken wat erg dynamisch oogt. Of juist voor een verrassende halve mandala, bijvoorbeeld op je hand of onderarm. Je kunt kiezen voor bold blackwork, of voor die fijne elegante mandala die zacht en subtiel is uitgewerkt. En dan kun je ook nog kiezen voor figuratief, zoals het verwerken van bijvoorbeeld een dier in de mandala. Of juist voor een speels uitwerken van de mandalavormen met zentangle. En last but not least voor de ultrakrachtige geometrische mandala. Juist al die variaties maken mandala tattoos nog prachtiger!

Laat je vooraf goed informeren door je tatooïst over wat er allemaal mogelijk is op het vlak van mandala tattoos, en ga je eens verlekkeren op het internet. Wat vind je voor jou het meest passend en het allermooiste?

Tattoo Breda

Waarom kies je ook voor Tattoo Breda?

Tattoo artiesten

%

Custom Work

%

Nazorg

Wil je weten wat jouw tattoo of piercing kost?

Onze artiesten zijn allround maar hebben ook ieder hun eigen specialisatie. Heb je een idee voor een tattoo en weet je wat je wilt? Dan plannen wij graag eerst een oriënterend gesprek met je in zodat we goed je wensen kunnen doornemen. Zo kunnen we een beter beeld vormen en je adviseren over de mogelijkheden. Aan de hand daarvan kunnen we een richtprijs geven. Voor kleinere tattoos hebben we op woensdag en zondagmiddag inloopdagen. Hiervoor kan je bij Sara terecht zonder afspraak.

Neem contact met ons op!!

Stuur je bericht via messenger